Restauratorzy z Sadyby po raz pierwszy zadziałają wspólnie. Zamiast typowego menu swoich lokali, zaoferują tradycyjne dania wigilijne.
Jarmarki świąteczne na centralnym placu to tradycja kultywowana od lat w wielu miastach świata. Na warszawskiej Sadybie zwyczaj ten powstał dopiero kilka lat temu za sprawą kiermaszu artystycznego przy Okrężnej. Na tej kameralnej imprezie z wielkimi ambicjami można było spotkać znanych artystów, zobaczyć ich dzieła, uczestniczyć w performancach. Były też bardziej przyziemne zajęcia – goście mogli wziąć udział w konkursie na najdłuższy łańcuch choinkowy, kupić ręcznie wykonane ozdoby świąteczne, a przy okazji posilić się grzanym winem i herbatą z lokalnych restauracji.
Restauratorzy z Sadyby, łączcie się!
W tym roku kiermaszu artystycznego nie ma. Zamiast niego w innym miejscu Sadyby – na Skwerze Starszych Panów – powstanie świąteczny bazarek z wigilijną garmażerką. To inicjatywa popularnej na tym osiedlu restauracji NABOku. – Pomyśleliśmy, że trzeba coś zrobić ku pokrzepieniu serc. Chcieliśmy też wspomóc lokalne restauracje z Sadyby, które przeżywają teraz bardzo trudny czas – mówi Steffen Eriksen z NABOku.
Do pomysłu szybko zapalili się najbliżsi sąsiedzi z budynku przy Zakręt 8: restauracja Szklarnia i sklep Owoce i Warzywa. Od początku zamysł był jednak taki, by impreza połączyła wszystkie lokale gastronomiczne w okolicy. – Wysłaliśmy zaproszenia do wszystkich restauracji z Sadyby – mówi Urszula Eriksen. – Poza trzema lokalami przy Zakręt, swoją obecność potwierdzili też Mellina z Bernardyńskiej i NieCodzienna z Kołobrzeskiej – dodaje.
A co z pozostałymi lokalami? – Pozostałych restauratorów niestety nie będzie – przyznaje z żalem współwłaścicielka NABOku. – Z braku mocy przerobowych musiały nam odmówić zaprzyjaźnione lokale Zegarmistrzowska z Okrężnej i Reforma z ulicy Zawodzie. Zaprosiliśmy też Segment z Powsińskiej i Quattro Canti ze św. Bonifacego, ale w obu przypadkach nie otrzymaliśmy niestety odpowiedzi – wyjaśnia.
Hultajskie smakołyki
Do kupienia na sadybiańskim bazarku będą głównie tradycyjne dania wigilijne. Z opisów potraw wynika jednak, że będą one dalekie od sztampy. Lunia Bonder z NieCodziennej tak zapowiada w Internecie jedno z dań, które szykuje na bazar: – Bigos Hultajski – czyli mozaika smaków, przypraw, aromatów i złożoność składników! Jest i gęsina i wędzone żeberka, wino, cynamon, kminek, majeranek, kolendra, pomidory, kiełbacha, miód, wędzone suszone śliwki, jabłka.
Garmażerka świąteczna ma stanowić trzon imprezy, ale będą też inne atrakcje. Aleksandra Karkowska z Towarzystwa Miasto Ogród Sadyba: – Będą domowe specjały, książki lokalnych autorów, kosmetyki, zioła, dekoracje świąteczne. Będzie muzyka i choinka, grzane wino, gorąca czekolada!
Ma być bezpiecznie
Organizatorzy – NABOku i Szklarnia Warszawa – zadbali też o bezpieczeństwo. Do każdego z rozstawionych na zewnątrz stoisk będą mogły podchodzić maksymalnie dwie osoby na raz. Zachowane mają być bezpieczne odległości między kupującymi i sprzedawcami.
Świąteczny Bazar na Zakręcie odbędzie się w niedzielę, 20 grudnia, w godz. 16.00-19.00. Miejsce spotkania to Zakręt 8, naprzeciwko Skweru Starszych Panów.
Nie chcesz spędzić świąt w kuchni? Sadybiańskie restauracje organizują bazarek z wigilijnymi przysmakami
Aktualności Sadyba