26 sierpnia
2017 rokugodzina: 11:00 – 15:00miejsce: Muzeum Starożytnego Hutnictwa Mazowieckiego im.
Stefana Woydy w Pruszkowie, Pl. Jana Pawła II 2, 05-800 Pruszkóworganizator: Muzeum
Starożytnego Hutnictwa Mazowieckiego im. Stefana Woydy w Pruszkowie,
22 758 72 66, muzeum@mshm.pl, www.mshm.plMuzeum Starożytnego Hutnictwa Mazowieckiego im.
Stefana Woydy w Pruszkowie zaprasza na Rodzinne Spotkanie Weekendowe
„Biblijne smaki” w sobotę, 26 sierpnia, w godz. 11:00 – 15:00.Co jadali starożytni Izraelici? Co było im niezbędne
do życia? Sposób, w jaki człowiek
funkcjonuje, wpływa na jego życie duchowe. Według zasad kuchni biblijnej ważne
jest to co jemy, ponieważ ma to wpływ na naszą duszę.Specjalnie dla Państwa przygotujemy następujące
stanowiska:prezentacje potraw;warsztaty kulinarne;prezentacje wyposażenia kuchennego;obyczaje kulinarne;przepisy;mini prelekcje, czyli opowieści… kuchenne: – Manna z nieba – o pożywieniu w Starym Testamencie, – „Zepsuty Wschód?” – o rzymskich i greckich stereotypach kulinarnych, – Agape – symbolika wspólnego jedzenia, a szerzenie się chrześcijaństwa w świecie grecko-rzymskim.Warsztaty kulinarne przeprowadzą dla Państwa
członkowie Stowarzyszenia Na Rzecz Popularyzacji Kultury Antycznej „Hellas et
Roma”, pracownicy Instytutu Historii UMCS w Lublinie.W ramach inspiracji przed naszym kulinarnym spotkaniem
zachęcamy do zapoznania się z biblijnym menu (i wypróbowania go we
własnej kuchni!):
– placki figowe Abigail (zdrowy i praktyczny
sposób na słodycze i przekąski),
– bób z dodatkami,
– maca – podpłomyki z dodatkami,
– chleb z solą,
– chleb ze słodkimi dodatkami,
– talerz owoców (figi, suszone owoce, melony i
inne słodkości),
– ogórki z koprem (w zaskakujący sposób – na
ciepło),
– gulasz jagnięcy z morelami i kolendrą (potrawa
rzadka i wykwintna),
– napoje: sycera (biada tym, którzy mieszają
sycerę – sfermentowany napój alkoholowy z daktyli); ocet z wodą (zaskakujący
sposób na ugaszenie pragnienia),
– hummus nie hummus (pieczone kulki z
ciecierzycy).Księga Syracha: Rzeczy pierwszej potrzeby dla życia
człowieka – to: woda, ogień, żelazo i sól, mąka pszenna, mleko i miód, krew
winogron, oliwa i odzienie (39,26).
Rodzinne Spotkanie Weekendowe „Biblijne smaki” (26.08)
Aktualności Pruszkowa