Rodzinne Spotkanie Weekendowe pt.: „Smaki barbarzyńskie” (17.06)

17 czerwca 2017 rokugodzina:  11:00-15:00miejsce: Muzeum Starożytnego Hutnictwa Mazowieckiego im. Stefana Woydy w Pruszkowie, Pl. Jana Pawła II 2, 05-800 Pruszkóworganizator:  Muzeum Starożytnego Hutnictwa Mazowieckiego im. Stefana Woydy w Pruszkowie,  22 758 72 66, muzeum@mshm.pl,

www.mshm.pl
Muzeum Starożytnego Hutnictwa Mazowieckiego im. Stefana Woydy w Pruszkowie wraz ze Stowarzyszeniem Archeologii Eksperymentalnej „Harjis” zaprasza na Rodzinne Spotkanie Weekendowe pt.: „Smaki barbarzyńskie”. Każdy z poniższych bloków tematycznych przybliży Państwu historię i smaki kuchni barbarzyńskiej:1.      Co Barbarzyńca mógł jadać na obiad? Degustacja.Proponujemy Państwu degustację kilku dań sporządzonych ze składników dostępnych w starożytności na naszych ziemiach. Będą one przyrządzone metodami dostępnymi 2 tysiące lat temu, a więc na otwartym
ogniu lub żarze oraz w naczyniach charakterystycznych dla tzw. okresu wpływów rzymskich. Każda z potraw jest inna i wymaga specjalnego przygotowania. Chętnie opowiemy z czego i jak je przyrządziliśmy.2.      Podpłomyki – starożytny chleb. Warsztaty. W starożytności nie znano dzisiejszej formy chleba, co nie znaczy, że nie jedzono produktów mącznych. Prostą, aczkolwiek nadal pracochłonną alternatywą są podpłomyki, czyli placki z mąki i wody. Zapraszamy
chętnych do spróbowania swoich sił przy ugniataniu i wałkowaniu ciasta oraz pieczeniu podpłomyków. Nagrodą będzie możliwość spróbowania własnoręcznie przyrządzonego placka.3.      Stanowisko z ziołami i zbożami.Do czego w starożytności mogła służyć pokrzywa? Jakie zioła wykorzystywano? Jak one wyglądają? Na te pytania postaramy się odpowiedzieć na naszym stanowisku. Rozpoczynając nasze poszukiwania warto wspomnieć, że badania
archeobotaniczne przynoszą nam ciekawe informacje dotyczące roślin wykorzystywanych w kuchni ludności kultury przeworskiej. Niektóre są znane i uprawiane do dziś, a inne nadal spotykamy w naturze, ale wyszły z codziennego użycia w kuchni (np. komosa, czosnek niedźwiedzi). Wiele roślin ma również
inne zastosowania, choćby w lecznictwie, ale nie tylko.4.      Stanowisko z ceramiką naczyniową.W czym gotowano potrawy? Z jakich naczyń jedzono? Jak przechowywano pożywienie? To kolejne zagadki starożytnej gospodyni domowej, które postaramy się rozwikłać. Pokażemy rekonstrukcje naczyń, a nawet opowiemy jak
one powstają i do czego można je wykorzystać.Warto zapoznać się z informacjami na temat grupy przeprowadzającej zajęcia: Stowarzyszenie
Archeologii Eksperymentalnej „Harjis”Grupa realizuje projekt mający na celu możliwie wierne odtworzenie stroju, uzbrojenia i realiów życia kultury przeworskiej, czyli ludności zamieszkującej w pierwszych wiekach naszej ery obecne terytorium Państwa Polskiego.Popularyzację wiedzy o Europie Barbarzyńskiej rozpoczęto w roku 2007. Działalność grupy opiera się również na doświadczeniach w dziedzinie rzemiosł takich jak kowalstwo, ciesielstwo, kaletnictwo, tkactwo oraz garncarstwo. Prowadzone są doświadczenia w użyciu różnych rodzajów uzbrojenia. „Harjis” stara
się także odtworzyć w jak najpełniejszy sposób drogę człowieka w zaświaty poprzez interpretację źródeł historycznych i archeologicznych. Dopełnieniem życia obozowego jest próba rekonstrukcji gospodarki żywieniowej kultury przeworskiej, a w efekcie odwzorowania kuchni barbarzyńskiej.Grupa zrzesza ludzi z różnych zakątków Polski oraz z odmiennych środowisk. Trzon „Harjis” stanowią archeolodzy, dzięki czemu projekt ma charakter naukowy, lecz przystępny dla każdego żądnego barbarzyńskiej przygody.


Rodzinne Spotkanie Weekendowe pt.: „Smaki barbarzyńskie” (17.06)
Aktualności Pruszkowa

Firmy z Warszawy

  • Niepubliczne przedszkole w Warszawie (Włochy, Ursus) jest prywatną placówką oświatowo-wychowawczą wpisaną do rejestru w Biurze Edukacji miasta st. Warszawy, realizującą nową Podstawę Programową określoną przez MEN. Przedszkole znajduje się w pobliżu dzielnic Włochy i Ursus. Prywatne przedszkole w Warszawie PICCOLO to miejsce stworzone dla małego dziecka, w którym czuje się ono bezpiecznie, z radością poznaje świat i zawiera pierwsze przyjaźnie. Przedszkole jest czynne od poniedziałku do piątku, przez cały rok kalendarzowy z wyjątkiem dni ustawowo wolnych od pracy w godzinach 7:00-18:00. Przedszkole Piccolo znajduje się w Warszawie dzielnice Włochy, Ursus https://www.piccolo.waw.pl/ Przedszkole zapewnia: Profesjonalną kadrę pedagogiczną pełną troski i oddania, która w szczególności dba o to aby dzieci czuły się w naszym przedszkolu bezpiecznie i radośnie. Kadra pedagogiczna ciągle doskonali swoje umiejętności. Jest innowacyjna i twórcza. Rodzice są sprzymierzeńcami i sojusznikami w organizacji procesu wychowawczo-dydaktycznego. Codziennie 4 posiłki : smaczne, urozmaicone i świeże. Bogatą ofertę zajęć Realizację nowatorskich metod wychowawczo-dydaktycznych Opiekę specjalistów (logopeda, psycholog) Codzienne wyjście na świeże powietrze – hartowanie młodych organizmów Organizowanie imprez okolicznościowych (Dzień pieczonego ziemniaka, pasowanie na przedszkolaka, urodziny, itp.) Zapraszamy do naszego przedszkola dzieci o specjalnych potrzebach edukacyjnych i terapeutycznych w wieku od 2,5 lat do 6 lat, które posiadają orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego.. Przedszkole dla dzieci z autyzmem https://www.piccolo.waw.pl/przedszkole-dla-dzieci-niepelnosprawnych

  • Nasza firma DDD oferuje pełny zakres usług związanych z zabezpieczeniem obiektów przed szkodnikami, dezynfekcją i deratyzacją. Chronimy obiekty przed gryzoniami, owadami latającymi i biegającymi oraz szkodnikami magazynowymi. Wykonujemy zabezpieczenia przed gniazdowaniem i bytowaniem ptaków oraz zabiegi dezynfekcji. Wpływ drobnoustrojów, insektów oraz gryzoni żyjących w naszym otoczeniu może być szkodliwy dla zdrowia i być przyczyną wielu chorób i schorzeń. Szkodniki oddziałują negatywnie na organizm człowieka powodując wiele zaburzeń. Często drobnoustroje mogą być przyczyną zatruć, dolegliwości oraz niebezpiecznych alergii, a w wielu sytuacjach mogą stać się zarzewiem epidemii. W związku z tym obecność insektów i gryzoni może spowodować ciężkie schorzenia. Szczury i myszy przenoszą liczne bakterie i inne szkodliwe dla człowieka drobnoustroje. Dlatego tak ważne jest profesjonalne zwalczanie szkodników mogących zagrozić zdrowiu ludzi. Nasi specjaliści zajmują się dezynfekcją, dezynsekcją i deratyzacją. DDD Usługi kierujemy głównie do dużych klientów biznesowych. Dezynfekcja dezynsekcja deratyzacja dotyczy w różnym stopniu dużych przedsiębiorstw produkujących i przetwarzających żywność. Z usług DDD korzystają magazyny produktów spożywczych, zakłady przemysłowe, spółdzielnie mieszkaniowe i zarządcy nieruchomości, przedsiębiorcy, którzy prowadzą małe restauracje, bary, stołówki. W naszej ofercie znajdują się m.in: Ozonowanie pomieszczeń https://dalmyt.com.pl/ozonowanie-pomieszczen/ Fumigacja gazowanie https://dalmyt.com.pl/fumigacja-gazowanie/ Dezynsekcja https://dalmyt.com.pl/dezynsekcja/ Dezodoryzacja https://dalmyt.com.pl/dezodoryzacja/ Deratyzacja https://dalmyt.com.pl/deratyzacja/ Zamów usługi DDD tutaj https://dalmyt.com.pl/uslugi-ddd/

  • Historia naszej firmy sięga roku 1992. Pojawiliśmy się wówczas na rynku jako pierwsza profesjonalna firma cateringowa w Polsce. Pomimo dynamicznie zmieniających się standardów oraz prężnie działającej konkurencji, pozostaliśmy jednym z kluczowych liderów branży cateringowej. Od początku działania firmy, naszym celem jest przygotowywanie doskonałych potraw oraz tworzenie niezapomnianych przyjęć. Pomagają nam w tym wykwalifikowani kucharze, profesjonalni kelnerzy oraz kompetentni pracownicy biura. Czuwając nad najwyższą jakością potraw, współpracujemy tylko i wyłącznie ze sprawdzonymi dostawcami. Gwarantowana świeżość, pewne pochodzenie produktów oraz kunszt przygotowania pozwalają osiągnąć nam wyśmienity smak oraz nowatorski wygląd serwowanych potraw. To wszystko sprawia, że tworzymy prawdopodobnie najlepszy catering w Warszawie. Catering Warszawa https://party.com.pl/Agencja Cateringowa Party Sp.z o.o. ul.Rakowiecka 3602-532 Warszawa Catering prywatny https://party.com.pl/catering-prywatny/ Catering biznesowy https://party.com.pl/catering-biznesowy/ Catering codzienny https://party.com.pl/catering-codzienny-do-domu-warszawa/ Catering grill https://party.com.pl/catering-grill-warszawa/ Catering na chrzciny https://party.com.pl/catering-na-chrzciny-komunie-warszawa/ Catering eventowy https://party.com.pl/catering-na-imprezy-eventy-konferencje-warszawa/ Catering weselny https://party.com.pl/catering-na-wesele-warszawa/

  • Firma SUDA TRANSPORTT SPECJALISTYCZNY rozpoczęła swoją działalność w 1986 roku. Od tamtego czasu przez ponad 30 lat nieprzerwanie działa na rynku transportowym. Liczne grono stałych zleceniodawców oraz zadowolenie klientów są potwierdzeniem, że obrana strategia działania jest właściwa. Firma działa na terenie Warszawy i całego kraju. Transportuje ładunki o ciężarze od kilkudziesięciu kilogramów do kilkunastu ton. Firma świadczy usługi m.in: relokacja maszyn transport niskopodwoziowy transport HDS wózki widłowe – wynajem Mimo wypracowanych standardów do każdej usługi firma podchodzi indywidualnie. Firma jest otwarta na nowe wyzwania i potrafi sprostać nawet najtrudniejszym przedsięwzięciom. Posiada ubezpieczenie OC działalności do 5 000 000 zł. Suda Transportt ul. Księcia Witolda 18 A04-492 WARSZAWAPOLSKA https://www.suda.com.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *