Trzęsienie ziemi na Sadybie. Znikają ikony tamtejszej gastronomii

Trzęsienie ziemi na Sadybie. Znikają ikony tamtejszej gastronomii

Pierwszy dzień roku przynosi duże zmiany na kulinarnej mapie warszawskiej Sadyby. Popularne skandynawskie bistro zmienia właścicieli, a restauracja z tradycyjnym polskim jedzeniem na jakiś czas całkowicie znika z rynku.

Dwie ikony gastronomii na warszawskiej Sadybie – NABOku i Zegarmistrzowska – dały wreszcie za wygraną. Nie dały rady dłużej prowadzić biznesu w dotychczasowej formule, w warunkach lockdownu i minimalnych wpływów.

Ofiary lockdownu

Pierwsze swoją decyzję ogłosiło publicznie skandynawskie bistro NABOku. W dniu Bożego Narodzenia na Facebooku restauracji pojawiło się zdjęcie obecnych i nowych właścicieli wraz z informacją o przekazaniu sterów w nowe ręce. – Dobił nas drugi lockdown. Przychody z zamówień na wynos nie pokrywały nawet pensji personelu. Nie mówiąc już o zwrocie kosztów składników czy spłacie niedawnego remontu – mówi portalowi Sadyba24.pl współwłaścicielka lokalu, Urszula Eriksen. – Byliśmy gotowi walczyć dalej, ale w międzyczasie doszła jeszcze potrzeba skupienia się na planowanym przeszczepie dla naszej córki. Nie mogliśmy mieć otwartych dwóch wymagających frontów jednocześnie – tłumaczy restauratorka. – Niestety, pomoc Państwa dla takich firm jak nasza nie istnieje. Miała być rezygnacja z wpłat na ZUS, ale na zapowiedziach się skończyło – dodaje.

Kłopoty finansowe dobiły także drugą znaną na Sadybie restaurację – Zegarmistrzowską. – Prowadząc działalność na wynos dokładamy więcej niż kiedy płacimy ludziom za siedzenie w domu – mówi współwłaściciel, Maciej Wojas. Choć publicznie o swojej decyzji jeszcze nie poinformowali, właściciele lokalu już kilka dni temu przeszli od pomysłu do realizacji. – Lodówki są puste, spiżarnia też. Od 1 stycznia kuchnia jest zamknięta do odwołania – deklaruje Wojas.

Nie wszystko stracone

Choć oba lokale przechodzą rewolucyjne zmiany, żaden z nich nie znika definitywnie z kulinarnej mapy Sadyby. – Lokal zajmowany dotąd przez NABOku nie znika z rynku. Będzie dalej działać, ale już pod nowymi właścicielami – wyjaśnia nam Urszula Eriksen. – To dobrze znane na Sadybie osoby, ze społecznym zacięciem, kulinarnym doświadczeniem i mnóstwem nowych pomysłów i energii. Nie mamy więc z mężem wątpliwości, że nasze dziecko oddajemy w dobre ręce – uspokaja. – Co dla nas równie ważne, wraz z lokalem pozostanie nasz wspaniały zespół – podkreśla Eriksen. 

Restauracja z tradycyjną polską kuchnią, Zegarmistrzowska, też nie znika, ale chwilowo ma na siebie inny pomysł. – Zdecydowaliśmy się zamknąć część gastronomiczną do odwołania. Wrócimy do tego jak nas otworzą w takim formacie, że znowu będzie można normalnie pracować. Tymczasem kontynuujemy naszą drugą pasję – zegarmistrzostwo. Normalnie – z przerwą na ferie – działa nasza pracownia, podobnie boutique. Do tego całkiem niedawno uruchomiliśmy nasz sklep internetowy z zegarkami – mówi Maciej Wojas.

Odchodzą pionierzy

Obie restauracje, które dotknęła epidemia, są silnie zżyte z lokalną społecznością. Uczestniczą w lokalnych akcjach społecznych, organizują własne wydarzenia kulturalne. Jedna z nich – NABOku, wcześniej działająca pod nazwą NABO – była dodatkowo pionierem gastronomii na Sadybie. Osiem lat temu Urszula i Steffen Eriksonowie otworzyli pierwszą aktywną społecznie restaurację ze zmiennym menu w środku zaspanego willowego osiedla.

Rezygnacja dotychczasowych właścicieli NABOku odbiła się więc szerokim echem w mediach społecznościowych. – Bardzo dziękujemy za te wspólne 8 lat śniadań, kawy, walentynkowych pląsów, szydelkowania, spotkań literackich, koncertów, wernisaży… Stworzyliście cudowne, wyjątkowe miejsce – skomentowała wiadomość o zmianach Aleksandra Karkowska. – Dziękuję za te piękne spotkania, za wysmakowaną kuchnię, za gościnność dla naszego Sadyba Śpiewa – dodała Magda Szumowska. Gosia Przykucharska podsumowała na pozytywnej nucie: – Najważniejsze, że NABO zostaje w rodzinie, sadybiańskiej rodzinie.



Trzęsienie ziemi na Sadybie. Znikają ikony tamtejszej gastronomii
Aktualności Sadyba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *