Trzęsienie ziemi na Sadybie. Znikają ikony tamtejszej gastronomii

Trzęsienie ziemi na Sadybie. Znikają ikony tamtejszej gastronomii

Pierwszy dzień roku przynosi duże zmiany na kulinarnej mapie warszawskiej Sadyby. Popularne skandynawskie bistro zmienia właścicieli, a restauracja z tradycyjnym polskim jedzeniem na jakiś czas całkowicie znika z rynku.

Dwie ikony gastronomii na warszawskiej Sadybie – NABOku i Zegarmistrzowska – dały wreszcie za wygraną. Nie dały rady dłużej prowadzić biznesu w dotychczasowej formule, w warunkach lockdownu i minimalnych wpływów.

Ofiary lockdownu

Pierwsze swoją decyzję ogłosiło publicznie skandynawskie bistro NABOku. W dniu Bożego Narodzenia na Facebooku restauracji pojawiło się zdjęcie obecnych i nowych właścicieli wraz z informacją o przekazaniu sterów w nowe ręce. – Dobił nas drugi lockdown. Przychody z zamówień na wynos nie pokrywały nawet pensji personelu. Nie mówiąc już o zwrocie kosztów składników czy spłacie niedawnego remontu – mówi portalowi Sadyba24.pl współwłaścicielka lokalu, Urszula Eriksen. – Byliśmy gotowi walczyć dalej, ale w międzyczasie doszła jeszcze potrzeba skupienia się na planowanym przeszczepie dla naszej córki. Nie mogliśmy mieć otwartych dwóch wymagających frontów jednocześnie – tłumaczy restauratorka. – Niestety, pomoc Państwa dla takich firm jak nasza nie istnieje. Miała być rezygnacja z wpłat na ZUS, ale na zapowiedziach się skończyło – dodaje.

Kłopoty finansowe dobiły także drugą znaną na Sadybie restaurację – Zegarmistrzowską. – Prowadząc działalność na wynos dokładamy więcej niż kiedy płacimy ludziom za siedzenie w domu – mówi współwłaściciel, Maciej Wojas. Choć publicznie o swojej decyzji jeszcze nie poinformowali, właściciele lokalu już kilka dni temu przeszli od pomysłu do realizacji. – Lodówki są puste, spiżarnia też. Od 1 stycznia kuchnia jest zamknięta do odwołania – deklaruje Wojas.

Nie wszystko stracone

Choć oba lokale przechodzą rewolucyjne zmiany, żaden z nich nie znika definitywnie z kulinarnej mapy Sadyby. – Lokal zajmowany dotąd przez NABOku nie znika z rynku. Będzie dalej działać, ale już pod nowymi właścicielami – wyjaśnia nam Urszula Eriksen. – To dobrze znane na Sadybie osoby, ze społecznym zacięciem, kulinarnym doświadczeniem i mnóstwem nowych pomysłów i energii. Nie mamy więc z mężem wątpliwości, że nasze dziecko oddajemy w dobre ręce – uspokaja. – Co dla nas równie ważne, wraz z lokalem pozostanie nasz wspaniały zespół – podkreśla Eriksen. 

Restauracja z tradycyjną polską kuchnią, Zegarmistrzowska, też nie znika, ale chwilowo ma na siebie inny pomysł. – Zdecydowaliśmy się zamknąć część gastronomiczną do odwołania. Wrócimy do tego jak nas otworzą w takim formacie, że znowu będzie można normalnie pracować. Tymczasem kontynuujemy naszą drugą pasję – zegarmistrzostwo. Normalnie – z przerwą na ferie – działa nasza pracownia, podobnie boutique. Do tego całkiem niedawno uruchomiliśmy nasz sklep internetowy z zegarkami – mówi Maciej Wojas.

Odchodzą pionierzy

Obie restauracje, które dotknęła epidemia, są silnie zżyte z lokalną społecznością. Uczestniczą w lokalnych akcjach społecznych, organizują własne wydarzenia kulturalne. Jedna z nich – NABOku, wcześniej działająca pod nazwą NABO – była dodatkowo pionierem gastronomii na Sadybie. Osiem lat temu Urszula i Steffen Eriksonowie otworzyli pierwszą aktywną społecznie restaurację ze zmiennym menu w środku zaspanego willowego osiedla.

Rezygnacja dotychczasowych właścicieli NABOku odbiła się więc szerokim echem w mediach społecznościowych. – Bardzo dziękujemy za te wspólne 8 lat śniadań, kawy, walentynkowych pląsów, szydelkowania, spotkań literackich, koncertów, wernisaży… Stworzyliście cudowne, wyjątkowe miejsce – skomentowała wiadomość o zmianach Aleksandra Karkowska. – Dziękuję za te piękne spotkania, za wysmakowaną kuchnię, za gościnność dla naszego Sadyba Śpiewa – dodała Magda Szumowska. Gosia Przykucharska podsumowała na pozytywnej nucie: – Najważniejsze, że NABO zostaje w rodzinie, sadybiańskiej rodzinie.



Trzęsienie ziemi na Sadybie. Znikają ikony tamtejszej gastronomii
Aktualności Sadyba

Firmy z Warszawy

  • Niepubliczne przedszkole w Warszawie (Włochy, Ursus) jest prywatną placówką oświatowo-wychowawczą wpisaną do rejestru w Biurze Edukacji miasta st. Warszawy, realizującą nową Podstawę Programową określoną przez MEN. Przedszkole znajduje się w pobliżu dzielnic Włochy i Ursus. Prywatne przedszkole w Warszawie PICCOLO to miejsce stworzone dla małego dziecka, w którym czuje się ono bezpiecznie, z radością poznaje świat i zawiera pierwsze przyjaźnie. Przedszkole jest czynne od poniedziałku do piątku, przez cały rok kalendarzowy z wyjątkiem dni ustawowo wolnych od pracy w godzinach 7:00-18:00. Przedszkole Piccolo znajduje się w Warszawie dzielnice Włochy, Ursus https://www.piccolo.waw.pl/ Przedszkole zapewnia: Profesjonalną kadrę pedagogiczną pełną troski i oddania, która w szczególności dba o to aby dzieci czuły się w naszym przedszkolu bezpiecznie i radośnie. Kadra pedagogiczna ciągle doskonali swoje umiejętności. Jest innowacyjna i twórcza. Rodzice są sprzymierzeńcami i sojusznikami w organizacji procesu wychowawczo-dydaktycznego. Codziennie 4 posiłki : smaczne, urozmaicone i świeże. Bogatą ofertę zajęć Realizację nowatorskich metod wychowawczo-dydaktycznych Opiekę specjalistów (logopeda, psycholog) Codzienne wyjście na świeże powietrze – hartowanie młodych organizmów Organizowanie imprez okolicznościowych (Dzień pieczonego ziemniaka, pasowanie na przedszkolaka, urodziny, itp.) Zapraszamy do naszego przedszkola dzieci o specjalnych potrzebach edukacyjnych i terapeutycznych w wieku od 2,5 lat do 6 lat, które posiadają orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego.. Przedszkole dla dzieci z autyzmem https://www.piccolo.waw.pl/przedszkole-dla-dzieci-niepelnosprawnych

  • Nasza firma DDD oferuje pełny zakres usług związanych z zabezpieczeniem obiektów przed szkodnikami, dezynfekcją i deratyzacją. Chronimy obiekty przed gryzoniami, owadami latającymi i biegającymi oraz szkodnikami magazynowymi. Wykonujemy zabezpieczenia przed gniazdowaniem i bytowaniem ptaków oraz zabiegi dezynfekcji. Wpływ drobnoustrojów, insektów oraz gryzoni żyjących w naszym otoczeniu może być szkodliwy dla zdrowia i być przyczyną wielu chorób i schorzeń. Szkodniki oddziałują negatywnie na organizm człowieka powodując wiele zaburzeń. Często drobnoustroje mogą być przyczyną zatruć, dolegliwości oraz niebezpiecznych alergii, a w wielu sytuacjach mogą stać się zarzewiem epidemii. W związku z tym obecność insektów i gryzoni może spowodować ciężkie schorzenia. Szczury i myszy przenoszą liczne bakterie i inne szkodliwe dla człowieka drobnoustroje. Dlatego tak ważne jest profesjonalne zwalczanie szkodników mogących zagrozić zdrowiu ludzi. Nasi specjaliści zajmują się dezynfekcją, dezynsekcją i deratyzacją. DDD Usługi kierujemy głównie do dużych klientów biznesowych. Dezynfekcja dezynsekcja deratyzacja dotyczy w różnym stopniu dużych przedsiębiorstw produkujących i przetwarzających żywność. Z usług DDD korzystają magazyny produktów spożywczych, zakłady przemysłowe, spółdzielnie mieszkaniowe i zarządcy nieruchomości, przedsiębiorcy, którzy prowadzą małe restauracje, bary, stołówki. W naszej ofercie znajdują się m.in: Ozonowanie pomieszczeń https://dalmyt.com.pl/ozonowanie-pomieszczen/ Fumigacja gazowanie https://dalmyt.com.pl/fumigacja-gazowanie/ Dezynsekcja https://dalmyt.com.pl/dezynsekcja/ Dezodoryzacja https://dalmyt.com.pl/dezodoryzacja/ Deratyzacja https://dalmyt.com.pl/deratyzacja/ Zamów usługi DDD tutaj https://dalmyt.com.pl/uslugi-ddd/

  • Historia naszej firmy sięga roku 1992. Pojawiliśmy się wówczas na rynku jako pierwsza profesjonalna firma cateringowa w Polsce. Pomimo dynamicznie zmieniających się standardów oraz prężnie działającej konkurencji, pozostaliśmy jednym z kluczowych liderów branży cateringowej. Od początku działania firmy, naszym celem jest przygotowywanie doskonałych potraw oraz tworzenie niezapomnianych przyjęć. Pomagają nam w tym wykwalifikowani kucharze, profesjonalni kelnerzy oraz kompetentni pracownicy biura. Czuwając nad najwyższą jakością potraw, współpracujemy tylko i wyłącznie ze sprawdzonymi dostawcami. Gwarantowana świeżość, pewne pochodzenie produktów oraz kunszt przygotowania pozwalają osiągnąć nam wyśmienity smak oraz nowatorski wygląd serwowanych potraw. To wszystko sprawia, że tworzymy prawdopodobnie najlepszy catering w Warszawie. Catering Warszawa https://party.com.pl/Agencja Cateringowa Party Sp.z o.o. ul.Rakowiecka 3602-532 Warszawa Catering prywatny https://party.com.pl/catering-prywatny/ Catering biznesowy https://party.com.pl/catering-biznesowy/ Catering codzienny https://party.com.pl/catering-codzienny-do-domu-warszawa/ Catering grill https://party.com.pl/catering-grill-warszawa/ Catering na chrzciny https://party.com.pl/catering-na-chrzciny-komunie-warszawa/ Catering eventowy https://party.com.pl/catering-na-imprezy-eventy-konferencje-warszawa/ Catering weselny https://party.com.pl/catering-na-wesele-warszawa/

  • Firma SUDA TRANSPORTT SPECJALISTYCZNY rozpoczęła swoją działalność w 1986 roku. Od tamtego czasu przez ponad 30 lat nieprzerwanie działa na rynku transportowym. Liczne grono stałych zleceniodawców oraz zadowolenie klientów są potwierdzeniem, że obrana strategia działania jest właściwa. Firma działa na terenie Warszawy i całego kraju. Transportuje ładunki o ciężarze od kilkudziesięciu kilogramów do kilkunastu ton. Firma świadczy usługi m.in: relokacja maszyn transport niskopodwoziowy transport HDS wózki widłowe – wynajem Mimo wypracowanych standardów do każdej usługi firma podchodzi indywidualnie. Firma jest otwarta na nowe wyzwania i potrafi sprostać nawet najtrudniejszym przedsięwzięciom. Posiada ubezpieczenie OC działalności do 5 000 000 zł. Suda Transportt ul. Księcia Witolda 18 A04-492 WARSZAWAPOLSKA https://www.suda.com.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *